Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΚΕ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΚΕ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ: "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ"
«Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία η κυβέρνηση δέχεται το γνωστό πλοίο επιστημονικού ιδρύματος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, το Πίρι Ρέις, να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ο Ερντογάν, ήταν στην Ελλάδα, γίνονταν σαφείς και ανοιχτές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την πλευρά της γειτονικής χώρας με έναν προκλητικό τρόπο, που συνήθως δεν γίνονται όταν γίνονται και ανταλλαγές επισκέψεων.



Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εμείς δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή. Η πολιτική διαπάλης για τους αγωγούς πετρελαίου, τους αγωγούς φυσικού αερίου, η πολιτική που λέει να μοιράσουμε και να ξαναμοιράσουμε τις αγορές. Και το λέω αυτό γιατί ορισμένοι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εθνικιστικές δυνάμεις, όταν θέλουν να μιλήσουν εναντίον της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας, το παραπέμπουν στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχει σχέση με αυτό. Τώρα τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα. Είναι η σύγχρονη πολιτική του ανταγωνισμού περιφερειακών και παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή για τη διανομή των αγορών και αυτές οι δυνάμεις από κοινού συνεργάζονται για να θάψουν και να χτυπήσουν τα λαϊκά κινήματα και το ίδιο κάνει η αστική τάξη της χώρα μας και η αστική τάξη της Τουρκίας και την ίδια στιγμή είναι αντίπαλοι μεταξύ τους, ή έχουν «λυκοφιλία» μεταξύ τους, όταν πρόκειται να μοιράσουν τις αγορές για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων ή και των συμμάχων τους. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.



Εμείς μιλάμε με όρους ρήξης και ανατροπής στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω όμως ότι μιλάμε για την Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης την οποία εχθρευόμαστε. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να αδιαφορούμε για τα σύνορα της χώρας, για την εδαφική της ακεραιότητα. Αρνούμαστε την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στον οποιονδήποτε, δεν πάει να λέγεται, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, δεν πάει να λέγεται Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, ΗΠΑ.



Θα σας το πω καθαρά: Ακόμα και αν υπήρχε σήμερα η Σοβιετική Ένωση και μας έλεγε να αγοράσει λιμάνια, αεροδρόμια, όπως λέει η Κίνα κλπ, θα λέγαμε όχι. Διότι, κατά τη γνώμη μας, ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός είναι ενιαίο πράγμα και σε καμία περίπτωση δεν συγκρούεται για μας ο ταξικός πατριωτισμός, ο λαϊκός πατριωτισμός με τον ταξικό και λαϊκό διεθνισμό που πρέπει να υπάρχει. Θεωρούμε ότι ακόμα πιο κοντά πρέπει να βρεθεί ο ελληνικός και τούρκικος λαός, η ελληνική εργατική τάξη και η τούρκικη, όπως και η αγροτιά και οι μικρομεσαίοι. Δεν διαιρούμε τους λαούς ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση τη γλώσσα που μιλάνε, ούτε με βάση τον πολιτισμό και τα έθιμά τους. Αυτό που ενώνει τους λαούς είναι τα κοινά ταξικά συμφέροντα.



Από αυτή την άποψη και σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας, εργατικής λαϊκής εξουσίας, σοσιαλισμού, εγγυόμαστε ότι την ελευθερία τους θα χάσουν μόνο εκείνοι που κατέχουν τον πλούτο που παράγουν οι λαοί. Όταν λέω θα χάσουν την ελευθερία τους εννοώ ότι θα χάσουν την ελευθερία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Καμία άλλη ελευθερία. Από εκεί και πέρα όλοι οι άλλοι θα γίνουν ελεύθεροι, γιατί η περιουσία που θα παράγουν θα είναι λαϊκή και θα μπορούν να ασκούν τις όποιες ιδιαίτερες απόψεις έχουνε για τη θρησκεία, για τη γλώσσα, για τον πολιτισμό. Για μας, όλα αυτά τα ήθη, τα έθιμα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανεξάρτητα από την φιλοσοφική άποψη που έχουμε, είναι μέρος του παγκόσμιου και του εθνικού λαϊκού πολιτισμού της κάθε χώρας. Η ταξική ενότητα για μας είναι πάνω από όλα. Όλα τα άλλα είναι ζήτημα ατομικής ή συλλογικής επιλογής».

ΑΘΗΝΑ 18/07/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Από το 1964 στούς χρωματισμούς και στης ανακαινίσεις εσωτερικών καιεξωτερικώνχωρων.